Aqsa2Gaza

Aqsa2Gaza

Saturday, December 28, 2013

5 Tahun Berlalu Ma'arakat Furqan (Operation Cast Lead) - Gaza Terus Di Kesampingkan, Namun Hamas Terus Di 'Centre Stage'.

(27 Disember | Memperingati Ulangtahun Maarakat Furqan)


Pada 27 Disember 2008, Israel melancarkan Operation Cast Lead, operasi ketenteraan selama 22 hari yang disifatkan antara serangan paling kejam dan ganas ke atas Gaza dan rakyat Palestin.

Serangan Cast Lead sebenarnya adalah siri-siri perancangan dan keganasan zionis Israel semenjak kejayaannya buat pertama kalinya mejadikan bumi ambiya' Palestin diambil kuasa menjadi negara Israel iaitu pada 15 Mei 1948. Lihat di SINI


Selepas Israel tercabar dengan kemenangan HAMAS di dalam pilihanraya Palestin 2006 dan HAMAS diberi kuasa oleh rakyat Palestin untuk memerintah rakyatnya sendiri, Israel terasa tergugat dan berusaha seupayanya untuk mengagalkan kuasa rakyat Palestin tersebut termasuk berusaha untuk memecahbelahkan Palestin melalui batu api yang dinyalakan melalui penyokong Fatah agar mencabar kejayaan HAMAS sebaik sahaka HAMAS berusaha membantuk kerajaan sehingga berlaku pertempuran kecil Hamas-Fatah sehingga akhirnya Hamas mengambil langkah bijak membiarkan Fatah mentadbir Tebing Barat dan Hamas mentadbir Gaza.

Kedengkian zionis Israel dan merasa tergugat dengan penegasan Hamas tidak mengiktiraf penjajagan zionis-Israel terhadap bumi Palestin, Israel terus mengancam untuk mengagalkan pemerintahan Hamas dan memusnahkan harapan rakyat Palestin. 

Sebaik sahaja Hamas mentadbir politik dan pentadbiran Semenanjung Gaza pada tahun 2007, Israel dan kuncu-kuncunya terus membuat sekatan dan kepungan terhadap Gaza melalui sekatan fizikal di sempadan dan menghalang segala bentuk keperluan penduduk Gaza dibawa masuk melalui sempadan Israel sehingga rakyat Gaza mengalami krisis makanan, perubatan, pendidikan dan ekonomi. Penduduk  Gaza dihukum sehingga menjadi penjara terbuka. Tidak sekadar itu, Gaza di pantau dengan 'Drone' (jet berkamera dan bersenjata tanpa pemandu), belon berkamera dan menara-menara peninjau sepanjang sempadan. Serangan demi serangan roket dan penembak tentera Israel juga sering mencabuli penduduk dan kesucian Gaza.

Dalam masa yang singkat, Kerajaan Hamas sedar bahawa kebiadaban zionis tidak boleh dibiarkan dan Hamas memulai penubuhan cawangan tentera bergelar Brigade Al-Qassam. Gerakan latihan dan pembinaan kekuatan persenjataan dilakukan bagi menyediakan kekuatan persenjataan bagi menghadapi sebarang serangan zionis biadap. Sehingga pembangunan roket buatan tangan berjaya ditingkatkan yang bertujuan agar Israel tidak sewenang-wenangnya meluncurkan roket-roket ke Gaza.


Kronologi sebelum serangan

Beberapa ketika selepas pemerintahan Hamas di Gaza, beberapa serangan Israel di balas oleh Brigade Al-Qassam dengan peluncuran roket-roket ke kawasan penempatan Palestin Yang Diduduki israel.

Pada bulan Jun 2008, satu perjanjian gencatan senjata diadakan antara Israel dan HAMAS. Namun demikian, gencatan senjata ini berakhir pada bulan November 2008, bilamana tentera Israel menyerang Gaza dan membunuh 6 ahli HAMAS. Ini merupakan serangan pertama dalam siri-siri serangan yang akhirnya menjadi operasi serangan besar-besaran zionis Israel ke atas Gaza, Operation Cast Lead.

Selain itu, Israel juga menyekat kemasukan makanan, minyak dan ubat-ubatan ke Gaza untuk menghalang serangan balas oleh HAMAS.

Hakikatnya, Israel sebenarnya sudah lama merancang operasi ini. Menurut Barak Ravid, wartawan Haaretz, sebuah akhbar Israel, Menteri Pertahanan Israel ketika itu, Ehud Barak telah mengarahkan persiapan untuk Operation Cast Lead sejak lebih 6 bulan sebelum itu, hatta sewaktu rundingan diadakan antara Israel dan HAMAS untuk gencatan senjata. (2)

Serangan ini tidak lain tidak bukan merupakan sebahagian usaha rejim Zionis untuk menghalau rakyat Palestin dari Palestin dan menggantikan Palestin dengan negara haram Israel, walaupun mereka cuba mengaburi mata dunia dengan mengatakan mereka hanya menyerang HAMAS yang kononnya merupakan organisasi pengganas.

Ur Shlonsky, seorang professor linguistik di Universiti Geneva, Switzerland menyebutkan bahawa objektif Israel adalah untuk "menyerang masyarakat awam dan memastikan kemusnahan maksima infrastruktur awam. Kehidupan seharian rakyat Palestin mesti ditekan sehingga mereka tidak lagi mampu bertahan; mereka patut dikurung, dihalang dari melaksanakan aktiviti harian, bekerja, bersekolah dan mendapatkan bantuan kesihatan dari hospital. Ini akan menggalakkan perpindahan keluar dari Palestin dan melemahkan semangat mereka untuk menentang serangan-serangan Israel yang akan datang." (3)

Operasi ini dijalankan selama 22 hari sehingga 3 Januari 2009, dengan pelacaran jet pejuang F-16, helikopter Apache, dan unmanned drones yang menyerang lebih 100 tempat di Gaza.Ironinya, sama ada kebetulan ataupun tidak, serangan pertama Israel (4 November 2008) berlaku pada hari pilihanraya presiden di Amerika Syarikat... Dan ia berakhir 2 hari sebelum Barack Obama dilantik menjadi Presiden Amerika Syarikat secara rasmi.

Pada September 2009, setelah didesak masyarakat sivil antarabangsa, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu membentangkan 'Laporan Goldstone' yang memperincikan sekurang-kurangnya 36 jenayah perang yang dilakukan oleh Israel dalam operasi tersebut, termasuk pembedilan rumah-rumah masyarakat awam seperti keluarga Samouni dan Al-Daya dan penggunaan fosforus di kawasan penempatan.

Seorang komander Israel dilaporkan berkata pada askar-askarnya, "Saya mahukan keganasan- jika ada seorang yang mencurigakan di tingkat atas sebuah rumah, kita akan membedilnya. Jika kita ada syak mengenai mana-mana rumah, kita akan runtuhkan rumah tersebut. Kita tidak akan teragak-teragak, tidak akan berfikir panjang, biarlah kesilapan itu mengambil nyawa mereka, bukan nyawa kita." (4)

Namun demikian, laporan itu tidak sedikit pun mengubah pendirian kuasa-kuasa besar dunia. Israel tidak pun dihukum atas jenayah-jenayah perang yang mereka lakukan dalam operasi ini, mahupun operasi-operasi sebelumnya atau selepasnya, seperti 'Operation Pillar of Cloud' baru-baru ini.

Nyata, selagi mana kita tidak bersungguh-sungguh melawan rejim kejam ini, kekejaman Israel akan berterusan, operasi demi operasi!
Kesan Serangan

Lebih 1, 400 orang awam Palestin terbunuh, termasuk lebih 300 kanak-kanak dan remaja berumur bawah 18 tahun. Lebih 5,000 rakyat Palestin cedera, 3,540 rumah runtuh dan sekitar 2,870 lagi rumah rosak akibat serangan Israel ini.

18 sekolah, 268 pusat perniagaan, 324 kilang dan bengkel rosak dan serangan ke atas bekalan elektrik Gaza mengakibatkan kerosakan berjumlah lebih $10 juta. (1)Sumber:

(1) Fact Sheet: Operation Cast Lead. Institute for Middle East Understanding. 4 Januari 2012.http://imeu.net/news/article0021968.shtml

(2) Barak Ravid, "Operation "Cast Lead": Israeli Air Force strike followed months of planning", Haaretz, 28 Disember 2008. http://www.globalresearch.ca/operation-cast-lead-israeli-air-force-strike-followed-months-of-planning/11521

(3) Ghali Hassan, "The World's Largest Prison", Global Research, 2005. http://www.globalresearch.ca/gaza-the-world-s-largest-prison/829

(4) Amos Harel, "Testimonies on IDF misconduct in Gaza keep rolling in", Haaretz, 22 Mac 2009.http://www.haaretz.com/print-edition/news/testimonies-on-idf-misconduct-in-gaza-keep-rolling-in-1.272610

Sumber asas:  Israa Institution
No comments:

Post a Comment