Aqsa2Gaza

Aqsa2Gaza

Saturday, May 10, 2014

Persidangan “ANNUAL INTERNATIONAL FORUM FOR JERUSALEM AND PALESTINE” dan mesyuarat Asia Pasific Community for Palestin (ASPAC)


AQSA SYARIF DIBERI KEPERCAYAAN ANJUR PERSIDANGAN ANTARABANGSA PALESTIN

International Coalition for Jerusalem and Palestine (I’tilaf) yang beribu pejabat Istanbul dan Asia Pasific Community for Palestin (ASPAC) yang beribu pejabat di Jakarta telah memberi kepercayaan kepada Aqsa Syarif Berhad untuk menganjurkan persidangan tahunan mereka di Malaysia dari 2 hingga 4 Mei ini. Kedua-dua pertubuhan tersebut merupakan gabungan puluhan pertubuhan cakna Palestin dari seluruh dunia. Persidangan “ANNUAL INTERNATIONAL FORUM FOR JERUSALEM AND PALESTINE” akan diadakan di Hotel Bangi Putrajaya, Bangi dan akan dihadiri oleh 200 perwakilan pelbagai NGO dari lebih 20 negara. Ia merupakan medan perkongsian pengalaman, pertukaran maklumat dan mengatur langkah bersama dan tersusun dalam membantu menangani krisis kemanusiaan di Palestin serta membebaskan Masjidil Aqsa.
Persidangan ini juga akan dihadiri tokoh-tokoh aktivis Palestin serta tokoh gerakan Islam yang sentiasa menyokong perjuangan membebaskan bumi suci Masjidil Aqsa. Diantara tokoh yang akan hadir ialah :
1. Usama Hamdan ( Ketua Perhubungan Antarabangsa HAMAS ),
2. Mr. Solah Abu MAqsoud ( Menteri Penerangan Mesir dibawah pentadbiran kerajaan Presiden Mursi ),
3. Sheikh Muhd Riadh as Shaqfeh ( Muraqib Am @ Ketua Umum Ikhwanul Muslimun Syria )
4. Dr. Khalid Hendawi ( pembantu khas Sheikh Yusof Qardawi dan antara pengasas Persatuan Ulama’ Sedunia )

Dalam menganjurkan persidangan ini Aqsa Syarif mendapat kerjasama rapat dari Palestine Cultural Organization of Malaysia (PCOM) dan Al-Quds Foundation Malaysia (QFM). Semasa persidangan berjalan, beberapa ceramah umum juga telah diatur untuk memberikan perkongsian dan perkembangan terbaru kepada masyarakat Malaysia berhubung perkembangan di Palestin, Mesir dan Syria. Diantara ceramah umum yang telah diatur ialah di Hotel Bangi Purtajaya pada Ahad 4 Mei 2014 dan di Universiti Islam Antarabangsa pada 6 Mei 2014. Maklumat lanjut boleh didapati di laman web dan facebook Aqsa Syarif.

Ar. Syed Mohd Radhi
Pengarah Program
Multaqa' ASPAC & I'tilaf 2014


2 Mei, Bangi - Ketibaan para peserta lebih dari 10 buah negara memeriahkan Hotel Bangi-Putrajaya dengan sesi pendaftaran yang bermula pada pukul 9 pagi.

Hari pertama dimulakan dengan program ASPAC di Dewan Melati sehingga 7 petang. Program diteruskan dengan sidang media al-I'tilaf dan perasmian i'tilaf. ASPAC kali ini adalah yang kali ketiga dan Malaysia menjadi tuan rumah pertama kali ini. Ikuti laporan penuh kemudian. [Ph] — at Hotel Bangi-Putrajaya.


4 Mei 2014 (Hari ini) Ceramah Khas akan di adakan bersempena mesyuarat Asia Pasific Community for Palestin (ASPAC) dan Persidangan “ANNUAL INTERNATIONAL FORUM FOR JERUSALEM AND PALESTINE” di Hotel Bangi Putrajaya (Equatorial). Orang ramai dijemput hadir dan menyaksikan pamiran terkini Palestin di bawa khas dari Lubnan, Palestin, Indonesia, Algeria dan Malaysia. Jualan produk-produk Palestin juga boleh diperolehi di sini.


Berita | RM1.57 juta Dalam Masa Satu Jam.

4 Mei, Bangi - Benar, sejumlah USD482,000 atau hampir RM 1,570,000 dikumpulkan dalam masa sejam hasil sumbangan para peserta.

Majlis penutup "Annual International Forum for Jerusalem and Palestine (Al-I'tilaf)" berjaya mengumpul sejumlah USD 482 ribu (RM 1.57juta) dalam masa tidak sampai satu jam apabila wakil-wakil NGO dari seluruh dunia diminta oleh Syeikh Saud Abu Mahfouz (gambar tengah) memberikan komitmen mereka untuk membantu Palestin. Sheikh Saud adalah Naib Pengerusi International Coalition for Jerusalem and Palestine (I'tilaf).

Persidangan ini dihadiri oleh lebih 250 perwakilan NGO dari seluruh dunia telah diadakan dari 2 hingga 4 Mei 2014. Ia merupakan medan perkongsian pengalaman, pertukaran maklumat dan mengatur langkah bersama dan tersusun dalam membantu menangani krisis kemanusiaan di Palestin serta membebaskan Masjidil Aqsa di peringkat dunia.

Aqsa Syarif Berhad, sebuah agensi kemanusiaan dibawah Pertubuhan IKRAM Malaysia telah diberi kepercayaan sebagai tuan rumah persidangan antarabangsa ini. Aqsa Syarif telah memberi komitmen untuk menyampaikan sejumlah USD50,000 kepada Palestin hasil sumbangan rakyat Malaysia.

Rakyat Malaysia, tahniah kepada anda semua. Anda adalah penyumbang kepada perjuangan hak kemanusiaan ini, seterusnya perjuangan membebaskan Palestin.

Pengarah,
Multaqa 'Itilaf & ASPAC 2014

***

"Kalau kamu zahirkan sedekah-sedekah itu (secara terang), maka yang demikian adalah baik (kerana menjadi contoh yang baik). Dan kalau pula kamu sembunyikan sedekah-sedekah itu serta kamu berikan kepada orang-orang fakir miskin, maka itu adalah baik bagi kamu; dan Allah akan menghapuskan dari kamu sebahagian dari kesalahan-kesalahan kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui secara mendalam akan apa yang kamu lakukan."

Quran Surah Al-Baqarah, ayat 271. [Ph] 


No comments:

Post a Comment